Dijous passat, sota l’auspici de l’empresa events&help i amb gairebé 200 convidats, es va celebrar l’acte de lliurament dels primers premis enposi+ivo social i d’esport sque neixen amb l’objectiu de crear un marc de reconeixement als líders del canvi social positiu. Els premis posen el focus en aquelles persones o empreses, les accions i actituds de les quals impulsen i lideren el canvi cap a una societat millor.No tan sols es valoren les accions positives sinó, sobretot, els qui demostren la seva capacitat de mobilitzar voluntats per fer créixer l’exèrcit de cors solidaris.
Mónica Espadaler i Elena Sensat, fundadores d’Events&Help i, amb anterioritat de Play&Help, porten molts anys col·laborant amb fundacions i oenegés i, gràcies a això, han conegut algunes persones amb aquesta capacitat de lideratge social.

Els premiats enposi+ivo van ser la Dra. Elena Barraquer, l’investigador Bonaventura Clotet, el Senador Josep Maldonado i la revista Sport Life.

El primer enposi+ivo social va ser per a la Dra. Elena Barraquer, oftalmòloga de quarta generació. La Dra. Barraquer i el seu equip porten 11 anys operant a l’Àfrica i l’Índia a afectats de cataractes, la principal causa de ceguesa. En l’últim any porten 16 expedicions organitzades, i en cadascuna d’elles recuperen la visió més de 200 persones. La propera serà en unes setmanes a Angola. La Dra. Barraquer és font d’inspiració per altres oftalmòlegs més joves, com l’asturià Luis Fernández- Vega que va estar de metge resident amb ella: ” per a mi és una tranquil·litat veure que uns altres segueixen la meva labor i se senten feliços de fer-ho. Al món hi ha milions de casos de ceguesa per cataractes que tenen solució. Si cada oftalmòleg del món donés una setmana del seu temps per operar a qui no té mitjans, podríem retornar la llum a tots ells”.

En la categoria masculina el enposi+ivo social va ser pel Dr. Bonaventura Clotet, un dels científics més prestigiosos del nostre país, molt reconegut per la seva llarga i brillant trajectòria en la recerca per lluitar contra la sida durant 30 anys. El Director de l’IrsiCaixa, Inst. de Recerca de la Sida, també ha demostrat la seva capacitat de sumar voluntats. Els 100 investigadors del seu equip han aconseguit ” col·locar la recerca que es fa a Espanya entre les de referència a nivell mundial. De 3 a 5 persones contrauen la sida al nostre país cada dia. I encara que amb tractament és una malaltia que no mata com abans, sí que envelleix prematurament. Estem col·laborant en països com Moçambic on hi ha poblats en els quals gairebé un 30 % de la població té la Sida. No podem donar-los l’esquena. A més, gràcies als estudis sobre l’envelliment prematur en la Sida hem avançat molt en els coneixements sobre envelliment que poden afavorir a tota la població en general. Per això és important que cada persona sigui conscient i ajudi. A més, fent el ben es genera molta oxitocina, l’hormona del plaer! “.

En els premis enposi+ivo esport, la categoria femenina va ser per a la revista Sport Life per fomentar l’esport femení gràcies a l’engegada fa 13 anys de la primera revista d’esport per a dones, Sport Life Dona i, sobretot, per promoure la “Cursa de la Dona”. Anna Parets, Directora del Departament de Publicitat d’Esport i Estil de Vida del grup editorial, va destacar ” l’important que ha estat per Sport Life l’èxit de la Cursa de la Dona. Vàrem començar amb 1800 dones i ara ja són gairebé 100.000 les que corren cada any, recolzant la lluita contra el càncer de mama i convertint-se en ambaixadores de la salut a través de l’esport. En breu arribarem a les 10 ciutats participants així que és un orgull haver engegat una iniciativa que ha contribuït a fomentar l’esport i a fer-ho, a més, amb finalitats solidàries”.

En la categoria masculina l’ enposi+ivo esport va ser per a Josep Maldonado i Gili. El Senador, que presideix la oenegé Esport Solidari Internacional, porta gairebé 40 anys viatjant per Africa i Sud-amèrica i ha estat en 41 països fent de l’esport la via d’escolarització i desenvolupament social de centenars de nens i joves: ” per a mi ha estat una benedicció poder conèixer totes aquestes realitats i haver pogut aportar un granit de sorra per canviar-les una mica. Una petita instal·lació esportiva pot ser motor de canvi en un llogaret, fer que els nens es reuneixin facilitant la seva escolarització. Quan em vau cridar per dir-me que volíeu donar-me aquest premi i vaig veure els qui eren els altres premiats em vaig sentir petit al costat d’ells, així que em sento doblement orgullós d’haver-ho rebut”.
El premi és obra de l’escultor Sergi Fernández i és una estructura de ferro que dibuixa el signe més elevat sobre un pedestal i generant una ombra que representa el positiu. Vol transmetre aquesta capacitat que tenen els líders del canvi de deixar petjada en la societat amb les seves actuacions.

Entre els assistents van estar els representants de les principals empreses patrocinadores de l’acte: Susana Escabías, Directora general de C.I.R., filial a Espanya del Grup Multinacional C.R. fabricant de rodaments especials d’acer, i Jose María Closa, Director Executiu i Fundador de Closa Seguros.

El sopar solidari va tenir com a beneficiari a la Barcelona PiD Foundation que atén a nens amb immunodeficiències primàries, els coneguts com a nens bombolla