FotoPortadaVideo

Ha guanyat Junts

“Les primàries són un element d’identitat de Junts”

Jordi Sànchez

He volgut començar el meu escrit d’agraïment per la vostra participació i els vostres vots amb aquesta cita del nostre Secretari General perquè, més enllà dels resultats, a Junts hem celebrat la democràcia. Com ho vàrem fer l’1-O o quan aquell primer ‘Junts Per Catalunya’ del 21D17 va derrotar el 155, conjuntament amb les altres forces independentistes.

Les primàries ens defineixen com a espai polític, sí. Però tenen, intrínsecament, un cert caràcter fratricida. És un “o tu o jo” entre companys i companyes que, a vegades, costa de gestionar. Cadascú, legítimament, se sent amb dret a ser escollit. Uns, exhibint una llarguíssima carrera dins de la política que els fa coneixedors de l’administració pública, del territori o d’una matèria específica; altres, argumentant que el 2017 eren nous en la política, que han fet bona feina i que mereixen tenir continuïtat; altres apel·lant al seu compromís amb el mandat de l’1-O i dient que són garantia de desplegament de la República i altres, senzillament, explicant que des de la seva experiència personal i professional consideren que tenen molt a aportar en la política institucional.

Aquesta situació de “confrontació democràtica” m’ha fet venir al cap una entrevista que vaig fer a Jose Mari Bakero, capità del Barça del Dream Team.  A casa eren 11 germans i, tenint ell 13 anys, van perdre el pare. Explicava que en una situació així aprens a defensar lo teu. Davant dels germans i després davant les circumstàncies de “o tu o jo” que et posa la vida. I això no vol dir que no puguis ser generós o practicar el Fair Play. Vol dir que aprens a prioritzar la defensa del teu dret davant la de l’altre. En aquella entrevista em va posar un exemple. Em va dir “imagina una jugada de pilota dividida – una pilota dividida és aquella que en “un contra un” pot emportar-se qualsevol dels dos jugadors-. Doncs bé, quan l’has de disputar, toca posar la cama i potser surts malparat o l’altre surt malparat. En situacions així s’ha de pensar en la mare”. “En la mare?”, li vaig preguntar. “Sí, has d’aplicar allò de ‘perquè plori la meva mare, que plori la teva’”. Evidentment era una manera de parlar metafòrica, perquè ningú desitja que plori cap mare. Però era un titular-ganxo que convidava a la lectura d’aquelles confessions a cor obert i una frase que sempre més he recordat.

En aquestes primàries sovint he mirat a l’altra i m’he dit: “realment és una gran candidata, mereix ser al Parlament”. Perquè, en ser una llista cremallera, les dones hem lluitat contra les dones i els homes contra els homes. A Barcelona, hem estat 22 candidates per 4 llocs. I moltíssimes amb un gran nivell. Estic convençuda que aquest mateix sentiment d’admiració davant “la contrària” l’han tingut moltes altres companyes. Aquí no ens jugàvem la cama sinó el fer realitat la il·lusió d’entrar o de seguir en la política institucional, pensant en el nostre país. I aposto que moltes també pensant en la mare, en l’orgullosa que se sentiria si aconseguíssim l’objectiu. Ha estat el meu cas. Fa molts anys que vaig perdre aquesta amiga incondicional, empenyedora de somnis, però sempre que estic a les portes d’alguna cosa important, la tinc molt present. Com al meu pare. ACS.

En el futbol, quan acaba el partit i mentre enfilen el túnel de vestidors, a no ser que hi hagi hagut alguna situació de joc dur o d’arbitratge injust, els jugadors obliden els “o tu o jo” que hi ha hagut en el terreny de joc. És allò de “el que passa al camp es queda al camp”. Crec que aquest esperit esportiu és el que ha d’acompanyar les estratègies de Junts fins a les eleccions al Parlament.

Deixem a casa les samarretes dels equips anteriors i conjurem-nos a fer la millor campanya Juntes i Junts. I no només perquè volem guanyar, sinó perquè volem que el 14 de Febrer guanyi l’1 d’ Octubre. Ara tindrem al davant altres contrincants perseguint la victòria. Així que, des de l’esportivitat i sempre de manera simbòlica, perquè insistim en què volem el millor per totes les mares, recordem-nos de la nostra.

Pilar Calvo

Candidata a Primàries

#FemEquip

Coordinadora Federació de Barcelona